Pavasaris su dviračiu - žygelis prie Siauruko (2007)

Šių metų balandžio 15 d., Atvelykio sekmadienį, net 120 jaunų ir garbaus amžiaus sulaukusių panevėžiečių – dviratininkų dalyvavo žygyje į Anykščius. Žygyje dalyvavo atstovai iš Panevėžio Margaritos Rimkevičaitės technologinės mokyklos, „Žemynos“ vidurinės mokyklos, K. Paltaroko vidurinės mokyklos, Algimanto Bandzos vaikų globos namų, degalinių tinklo „Neste“, verslininkai Matas Jakniūnas, Vidmantas Kartonas, Algimantas Vilimas, gydytoja Vitalija Bružienė, studentai iš Nyderlandų, Goes miesto ir kitų įmonių ar organizacijų atstovai.

Kelionė prasidėjo anksti ryte iš Panevėžio geležinkelio stoties egzotiška transporto priemone – Siauruku. Traukinio sąstatą sudarė keturi keleiviniai vagonai ir du vagonai su dviračiais. Nuvykus į Anykščius, žygeivius pasitiko Bronius Vitkūnas Anykščių sporto klubo „Vėtrungė“ vadovas ir sveikuolių klubo vadovė Milda Šerelienė. Vadovaujami B. Vitkūno žygio dalyviai dviračiais keliavo po Anykščių apylinkes. Kelionės metu buvo aplankyta A. Baranausko klėtelė, A. Vienuolio Žukausko namas muziejus, garsusis Puntuko akmuo, Liūdiškių piliakalnis – „Laimės žiburys“, J. Biliūno tėviškė ir Arklio muziejus Niūronyse, kur „ Pasagėlės“ kavinės pavėsinėse pasivaišinome kvapnia Anykščių žolelių arbata, bei aplankyta Varių atodanga ir Siauruko istorijos muziejus.

Nors dviračiu užvažiuoti į Anykščių kalnelius ne profesionalams buvo gana sudėtinga, žavintis nuostabiu kraštovaizdžiu, žaliame samanų paklote žydinčiomis mėlynomis žibutėmis, kelionė neprailgo, o B. Vitkūno pasakojimai apie kiekvieną aplankytą objektą praturtino ne vieno žygio dalyvio žinių bagažą. Vakarop gerokai nuvargę, bet tuo pačiu ir pailsėję gamtoje, nepraradę geros nuotaikos žygio dalyviai Siauruku parvyko į Panevėžį.

„Aš dviračiu važinėjuosi jau senokai, bet „Dviračių“ klubo organizuotame žygyje dalyvauju pirmą kartą. Ši kelionė – fantastiška, nes turėjau galimybę ne tik pasivažinėti dviračiu, bet ir aplankiau tiek daug ir tokių nuostabių vietovių Anykščiuose. Anykščių šilelyje - tikros laisvės ir tikro pavasario pojūtis, kuris ypatingai stiprus ištrūkus iš pilko Panevėžio. O dar ir važiavau istoriniu Siauruku!“ – įspūdžiais apie žygį dalinosi dalyvė Rasa.

Panevėžio klubo „Dviračiai“ pirmininkas teigė, kad eilę metų Panevėžio moksleiviai ir dviratininkų klubas vykdavo į nuotaikingas turistines keliones unikalia kultūros paveldo priemone Siauruku į „Laimės žiburio“ sveikuolių organizuojamas šventes Anykščiuose, propaguodami važiavimą dviračiai, kaip sveikatos stiprinimo priemonę. Šių metų egzotiška kelionė į senolių ir žymių krašto Dainių apdainuotą, legendomis apipintą nuostabų Anykščių kraštą ekologinio transporto entuziastams suteikė daug džiaugsmo ir pasididžiavimo mūsų tautos garbinga praeitimi ir ryžtingu proveržiu į ateitį. „Šiais metais moksleiviams ir dviračių mylėtojams pageidaujant, bei Aukštaitijos siaurojo geležinkelio vadovams remiant ir buvo organizuota Atvelykio išvyka Siauruku ir dviračiais į Anykščius“ – sakė Panevėžio klubo „Dviračiai“ pirmininkas A. Barauskas.

O mes visų dviratininkų tiek profesionalų, tiek mėgėjų vardu nuoširdžiai norime padėkoti VšĮ Aukštaitijos siaurojo geležinkelio vadovui Gintarui Kerbedžiui ir visam Siauruko kolektyvui, Panevėžio klubui „Dviračiai“, Anykščių sporto klubo „Vėtrungė“ vadovui B. Vitkūnui ir Sveikuolių klubo vadovei Mildai Šerelienei, jiems talkinusiam jaunimui bei visiems prisidėjusiems prie nuostabios pavasarinės išvykos į Anykščius. Lauksime kitų kelionių.

Panevėžio M. Rimkevičaitės technologinės mokyklos dėstytojai : Vytautas Žemėtis ir Rasa Kuprytė

/Informacijos šaltinis – http://bicycle.lt /